Apa kaitannya gula dengan ekzema
Pernah tak korang perasan, bila makan terlebih manis di siang hari, malam terasa gatal-gatal. 

Korang tahu tak, kadar glukos yang tinggi dalam darah boleh memberi kesan dramatik dan tidak diingini pada kulit kita?

Diet bebas gula bukanlah solusi untuk sembuh eczema 100%  sebab ada beberapa lagi punca eczema on-off ni. Cuma ia sangat mempengaruhi keputusan semasa kita merawat eczema ni.

Gula mempengaruhi kulit kita dengan tiga cara penting:

.

.

1 - Meningkatkan Insulin:

kadar gula yang tinggi menyebabkan lonjakan insulin dan ia boleh menjadi trigger kepada tindak balas sistem imun seperti Radang bila terkena bulu kucing atau minyak wangi sintetik dalam kosmeti.

Mungkin untuk sedar yang kita mempunyai reaksi segera terhadap gula-gula atau minuman bergula yang menimbulkan kegatalan dan kemerahan ini agak mengambil masa.

Sementara itu, jumlah gula yang tinggi dalam makanan juga dapat memperburuk keradangan kronik, yang bermaksud bahawa masalah itu telah pun berlarutan dalam jangka panjang.

.

.

2- Mempengaruhi Gut Flora:

Gut Flora ialah Bakteria dan organisma lain yang hidup di dalam usus. Mereka membantu mencerna makanan. Vitamin seperti biotin dan vitamin K dibuat oleh gut flora.

Pengambilan gula yang tinggi mengetepikan keseimbangan flora yang sihat dalam usus kita, kerana ia mendorong pertumbuhan yis yang suka gula dll.

Ia juga mengurangkan penyerapan nutrien sihat yang diperlukan dan memberi kesan kepada sistem imun tubuh, sehingga tubuh berjuang untuk bertindak balas dengan tepat terhadap pencetus, sekali lagi menyebabkan keradangan kronik.

.

.

3- AGEs Skin:

Semakin tinggi kadar glukosa dalam darah, semakin banyak tubuh menghasilkan zat yang disebut AGE (advanced glycation endproducts) yang mencegah kulit memperbaiki dan meregenerasi dirinya dengan baik.

Ini bererti bahawa kerosakan kulit dari menggaru pada tompok ekzema memerlukan waktu lebih lama untuk sembuh, dan bahawa penghalang kulit kurang berkesan daripada sepatutnya, membiarkan alergen tembus dan kehilangan kelembapan, menyebabkan kulit lebih gatal, kering dan kulit retak.

Jadi ?

Sekarang dah nampak tak kenapa pentingnya kita hentikan pengambilan GULA sepanjang merawat masalah eczema ?

Jika kita masih sayang nak tinggalkan gula, eczema juga sayang nak tingglkan kita!

Catat Ulasan

Terbaru Lebih lama