Teruskan penyusuan eksklusif untuk anak ekzema



CA pun pernah putus asa. Pernah je CA luahkan rasa dalam group untuk hentikan menyusu secara ekslusif.

Konon rasa kasihan pada anak. Susu tak cukup banyak. Anak tidak cukup zat untuk membesar.
Padahal Susu ibulah paling penting untuk anak kita atasi ekzema.
Susu ibu ni banyak sangat membantu anak untuk kembali sihat.
1.Bila anak dapat susu secara ekslusif, tahap imun badannya akan bertambah baik dari masa ke masa.
2.'Bonding' yang terjadi saat penyusuan amat penting untuk tenangkan anak dan kurangkan stressnya.
3. Ibu pun boleh kurangkan stress semasa proses penyusuan berlaku.
4.Jadi penting untuk ibu makan makanan yang baik, betul dan sesuai untuk bekalan ibu dan anak.
5.Penyusuan secara eksklusif sangat penting untuk pembentukan otak, minda, emosi dan fizikal anak.
6.Bila kita menysukan anak, dia akan rasa lebih selamat lalu dia pun kurang rasa stress kerana satu-satunya orang yang tak pernah tinggalkan dia di dunia ini ada bersama dia.
7.Jangan risau tentang tumbesaran anak, selepas dia pulih, tumbesarannya akan back-in-track.
8.Bila kita berpantang sambil menysukan anak, lebih cepat kita dapat kesan makanan apa yang sensitif dan tidak kepada anak kita.
9.Susu FM untuk bayi ekzema semuanya memerlukan bajet yang tinggi.
10.Tak semua bayi sesuai minum susu FM yang dirumus untuk bayi ekzema.
Jadi, ibu-ibu sekalian, usah berputus asa. Teruskan menyusukan bayi ekzema anda. Yakin Allah akan berikan kesembuhan.
Tiada makanan yang lebih baik dari susu ibu untuk bayi baru lahir hingga 2 tahun.
Tetapkan hati. Ramai yang faham rasa 'down' itu. Kita sekapal. Tak siapa sanggup tengok anak menderita.
Inilah masa untuk kita berkorban lebih untuk kehidupan anak kita yang lebih baik.

Ayu Rashidah @ Cik Ayu

Nama sebenar Cik Ayu ialah Rashidah, tapi mak ayah dah panggil Ayu dari kecil lagi. Dah berusia 40 tahun pun. Ok, Cik Ayu berbisnes di rumah saja. Di Ulu Tiram, Johor. Bisnes utama ialah Freelance Designer/ghostwriter.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan