5 Perkara yang boleh melemahkan sistem imun anda




Aktiviti-aktiviti yang kita lakukan dalam kehidupan seharian boleh menjejaskan sistem ketahanan badan. Sistem imun yang kurang aktif dan lemah boleh membawa kepada beberapa penyakit dan masalah kesihatan.





Fungsi utama sistem imun ialah melindungi tubuh daripada jangkitan. Meningkatkan dan Mengukuhkan sistem imun merupakan langkah penting untuk mencapai ketahanan terhadap penyakit serta mengurangkan jurang mendapat penyakit seperti selesema, kesejukan, dan kanser.

Individu perlu melibatkan diri dalam gaya hidup yang sihat, dengan mengurangkan masalah tekanan, melalui bersenam, pemakanan yang betul dan menggunakan makanan tambahan yang sesuai seperti ubat-ubatan herba bagi menguatkan sistem ketahanan badan.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara untuk kita atasi masalah sistem imuniti ini.

1.TEKANAN (STRESS)

Menurut Institut kanser Kebangsaan (US), tekanan yang berpanjangan boleh menjejaskan sistem imun. John Spangler, MD, Professor Kesihatan Keluarga dan Komuniti Perubatan Wake Forest Baptist Medical Center di North Carolina, melaporkan bahawa tekanan terhadap otak boleh menyebabkan peningkatan penghasilan hormon kortisol, yang melemahkan fungsi sel T untuk melawan jangkitan. Dengan mengamalkan aktiviti melegakan tekanan ianya dapat membantu meningkatkan sistem imuniti kita.
Jadi, di musim pandemic ini, kita kena sentiasa bertenang dan jangan rasa tertekan. Chill je gais!

2. KURANG TIDUR

Ini adalah penyebab utama kepada fungsi sistem imun menjadi lemah dan ianya mengurangkan jumlah sel-sel pembunuh bagi melawan kuman.
Penyelidik Universiti Chicago yang ditemui dalam kajian bahawa mereka yang tidur hanya empat jam satu malam dalam satu minggu boleh menghasilkan selsema, dan menjejaskan pengeluaran antibodi yang berada dalam darah mereka, berbanding dengan mereka yang tidur 7 hingga 8 jam.

Tapi memang begitulah. Bila diingat semula, suami CA dulu, semasa mudanya, sering tidur beberapa jam sahaja kerana pulang lewat dan bangun awal. Bila keadaan begitu, dia akan selsema, dan suhu badan akan naik sedikit.
Waktu tidur kena betul ya gais!

3. ALKOHOL

John Spangler percaya mereka yang berlebihan dalam pengambilan alkohol boleh mengurangkan tindak balas sistem imun terhadap patogen yang menyerang. "Arak penyebab utama metabolite, acetaldehyde, mungkin merosakkan fungsi ciliary dalam paru-paru, menjadikan mereka lebih mudah terdedah kepada serangan bakteria dan virus," jelas beliau.
Ada hikmah setiap larangan Allah gais!

4.PEMAKANAN YANG TIDAK SEIMBANG

Pengambilan berlebihan gula dan pemprosesan makanan (junk food) yang mengandungi racun, seperti aditif, bahan kimia dan bahan pengawet ianya boleh melemahkan sistem imun.
Mengikut satu kajian di dalam American Journal of Clinical Nutrition, 100gm gula mampu membunuh sel-sel darah putih. Jadi, sepanjang musim pandemic ni, jangan erlalu teruja nak hiburkan hati dengan makanan manis ya. Sedap memang sedap, tapi kesannya, tidak berbaloi!

5.OBESITI

Obesiti menyebabkan sistem imun menjadi lemah kerana ia boleh menjejaskan keupayaan sel darah putih untuk terus membiak, bagi menghasilkan antibodi dan mencegah dari keradangan. Ah ! Inilah yang sedang CA usahakan. Kena dapatkan berat ideal gais!

Kita sangat perlukan kekuatan imuniti, dalam melawan eczema. Bagitu juga dengan virus yang sedang menjadi pandemic sekarang ni.

Jika semua perkara di atas sukar untuk kita buat. CA sarankan kalian ambil lah vitamin C. Paling mudah dan selamat insyaaAllah, CA cadangkan ambil lah Redoxamin.

Kemampuannya dalam membantu meningkatkan imuniti badan telah dibuktikan dengan banyaknya testimonial.

Semua juga dengan izin Allah. Semoga kita dapat jaga diri dan keluarga kita di musim pandemic yang sangat menduga ini.

Ayu Rashidah @ Cik Ayu

Nama sebenar Cik Ayu ialah Rashidah, tapi mak ayah dah panggil Ayu dari kecil lagi. Dah berusia 40 tahun pun. Ok, Cik Ayu berbisnes di rumah saja. Di Ulu Tiram, Johor. Bisnes utama ialah Freelance Designer/ghostwriter.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan