Urus masa bisnes di rumah

 


Sebenarnya, kalau betul-betul nak serius bekerja di rumah sendiri. Bisnes ke, freelance ke, kita kena ada masa 'pejabat' kita sendiri.

Dulu, masa pejabat aku macam ni :
Pagi dari 9 - 10.30 pagi (1 jam 30 minit)
Petang 3 - 5.30 petang ( 2 jam 30 minit)
Malam 11 - 2 pagi ( 3 jam)
Total 7 jam. Lebih kurang kerja kat pejabat juga kan ?
Tapi sejak nak jadi warga senior ni, sesi ke 3 tu dah tutup. Dah tak larat stay up lama sangat. Jadi kita tukar jadual.
9 - 10.30 pagi (1 jam 30 minit)
2.30 - 6 petang (3 jam 30 minit)
9.30 - 10.30 malam ( 1 jam)
Ada 6 jam sehari. Ok lah kan.
Waktu lain tu selit-selit lah balas komen, atau apa yang sempat.
Asalkan jaga waktu solat. Jaga urusan rumahtangga.
Mungkin bila anak-anak dah sekolah, adalah waktu keluar-masuk rumah untuk hantar dan ambil anak. Kita kena fleksibel. Tak perlu stress.
Kita bukan budak sekolah yang kena ikut jadual kelas tu.
"Alamak, dah pukul 9.30, kena start dah ni!"
"Alah, tak boleh keluar, sekarang time saya keja kat rumah!"
Eh konon. Dah kalau hal itu lebih penting, jadual tu tak ada apa pun.
Jadual yang kita ada adalah untuk panduan. Bukanlah semestinya kena ikut. Kalau tak tepat tu tak perlu stress.Tenang-tenang aje.
Nanti ku share lagi pasal urus masa. Walau tak lah sempurna, tapi, tak salah mencuba, kan ?

Ayu Rashidah @ Cik Ayu

Nama sebenar Cik Ayu ialah Rashidah, tapi mak ayah dah panggil Ayu dari kecil lagi. Dah berusia 40 tahun pun. Ok, Cik Ayu berbisnes di rumah saja. Di Ulu Tiram, Johor. Bisnes utama ialah Freelance Designer/ghostwriter.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan