4 Kesilapan membina content



Kesilapan yang biasa orang baru nak membina content lakukan dalam membuat hantaran antaranya :

1. Bila ada idea dari satu topik, semua dicurahkan dalam satu posting, sedangkan pecahan-pecahan idea itu boleh buat banyak topik, maka boleh dapat banyak post juga.
2. Terus post penulisan ke Fb bila siap taip. Tak! Sebaiknya amalkanlah "peram" penulisan. Kadang, bila kita baca kali ke dua, ketiga, kita dapat edit semula menjadi content yang sangat baik.
3. Tidak semak ejaan, jadi ada risiko banyak typo. Ia buat orang tak selesa membaca. Nampak kita tak serius dalam menyampaikan.
4. Hampir semua isu semasa nak diulas. Sebenarnya tak perlu. Sebaiknya, jika isu itu ada kena mengena dengan niche kita ok lah. Kalau tak ada kena mengena tapi ada mesej, pun boleh. Tapi kalau semua hal, gosip artis, lebih lagi isu politik, eloklah, simpan tangan di poket. Tak perlu ulas.
.
.
CA pernah buat kesilapan no 1 - 3. No.4 tu pula, CA memang jenis tak suka nak ulas apa-apa isu yang CA tak ada kena-mengena.
.
.
Penulisan kita menggambarkan siapa kita. Apa yang kita cerita, bagaimana bahasa kita, cara kita bercerita, apa isi cerita kita, semua boleh buat orang nilai kita.

Ayu Rashidah @ Cik Ayu

Nama sebenar Cik Ayu ialah Rashidah, tapi mak ayah dah panggil Ayu dari kecil lagi. Dah berusia 40 tahun pun. Ok, Cik Ayu berbisnes di rumah saja. Di Ulu Tiram, Johor. Bisnes utama ialah Freelance Designer/ghostwriter.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan