Macam mana nak menulis dengan yakin ?



Macam mana nak dapat rasa yakin untuk menulis? Yelah. Kadang tu, apa yang kita nak tulis, orang lain dah pernah tulis, dah pernah ulas.

Kita pula baru nak mengorak langkah cuba-cuba menulis. Jadi tak rasa pun kita punya pandangan ni ada orang nak baca.
Lepas tu, bila nak tulis benda baik, nanti orang kata kita ni baik sangat. Orang nak kawan segan. Orang ingat kita style ustazah. Takut orang tak suka.
Aduh! Kawan! Sahabat semua, hentikanlah fikiran begini.
Dari lahir hingga kini, kita yang tempuh hidup kita sendiri. Ya kita ada ahli keluarga. Saudara mara, sahabat handai.
Tapi, kita tetap bangun pagi dan uruskan diri kita sendiri.
Exam sekolah ? Jawab sendiri.
Temuduga kerja? Jawab sendiri.
Uruskan suami dan keluarga, kitalah urus sendiri. Takkan panggil jiran, kan ?
Kita masak sama menu dengan jiran kita update semalam.
Tapi itu kan kita yang masak, bukan dia. Tentu ada cara kita sendiri memasak kan?
Jadi, kita ada cerita kita sendiri. Cerita tetap ada beza.
Berapa banyak resepi nasi goreng daging kita boleh dapat bila search di google? Banyak kan? Tapi tetap ada lagi orang share juga cara dia.
Tak perlu fikir sangat. paling best sebenarnya, bila kita ada persamaan dengan orang yang baca cerita kita, kita akan dapat engagement melalui Like, dan Komen juga insya-Allah.
Mungkin kita akan dapat komen macam ni;
"Eh, awak, kita pun masak macam tu, sedap kan?"
"Laa sama rupanya cara kita kemas."
"Memang macam tu lah kalau ada anak kecil."
Nampak tak ? Itu antara ceritanya. Jadi bila dah ada engagement, kita akan rasa lebih seronok.
Apa yang penting kita kongsikan saja apa yang baik. Insya-Allah ada manfaatnya. Kita belajar cara menyampaikan dengan betul, Kita berlatih menulis dengan baik. Lama-lama nanti, akan ada respon, akan ada orang tekan share bila kita dah tahu cara yang betul nak menulis.
Berputus asa sebelum bermula adalah penyakit parah yang ada dalam ramai orang kita. Menilai sebelum kenal juga satu tabiat yang perlu diubah. Fikiran kita, kita kena tentukannya. Bukan ikut penilaian orang lain.
Asalkan kita ikut panduan dalam agama kita, Islam, yang lain insya-Allah, Allah perelokkan.

Ayu Rashidah @ Cik Ayu

Nama sebenar Cik Ayu ialah Rashidah, tapi mak ayah dah panggil Ayu dari kecil lagi. Dah berusia 40 tahun pun. Ok, Cik Ayu berbisnes di rumah saja. Di Ulu Tiram, Johor. Bisnes utama ialah Freelance Designer/ghostwriter.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan